lauantai 13. joulukuuta 2008

Unelmamatkalle Pohjois-Koreaan

Luin aamulla päivän (13.12) Hesarista Pekka Järvelän Pohjois-Korean matkasta ja ihastuin välittömästi matkakohteeseen: on olemassa näin moderni paikka, jossa voi elää Big Brother -maailman täysin aidossa muodossa!

Televisiosta tulevissa tositeeveesarjoissahan on mielestäni pari ongelmaa: ne ovat oikeasti feikkejä ja niiden katsojalle antama kokemus tv:n välityksellä ei ole riittävän omakohtainen. Onneksi matkaamalla Pohjois-Koreaan pääsee näistä molemmista puutteista eroon ja saa vielä paljon enemmän: tämän rinnalla George Orwellin 1984-teoksen maailma tuntuu suorastaan laimealta. Yksi totalitäärisen valtion perusongelmahan on resurssipula: pula luotettavista valvojista; kaikkia ihmisiä on vaikea valvoa täydellisesti kaiken aikaa. Pohjois-Koreassa vieraileville turisteille tämä ei ole kuitenkaan ongelma, sillä he kuuluvat jo oletusarvoisesti VIP-luokkaan. Heidän valvontaansa on satsattu.

Etenkin suosittelisin Pohjois-Korean -matkaa terapiamuotona kaikille vainoharhaisuudesta kärsiville. Potilas voi matkan aikana turvallisesti yhdessä terapeuttinsa kanssa tutustua miltä tuntuu olla ihan oikeasti tarkkailun alla. Terapeutillekin olisi mukavaa vaihtelua, kun hän voisi vastata potilaansa kysymykseen: minusta tuntuu, että joku seuraa meitä? Kyllä, ja heitä on tällä kertaa neljä. Tutustuminen Pohjois-Korean todellisuuteen paikanpäällä antaisi potilaalle ja terapeutille mitä loistavimman mahdollisuuden analysoida todellisuuden eri tasoja.

Pohjois-Korean -matkan ehdottomia valtteja on myös kätevä matkustustapa junalla joko Moskovasta tai Pekingistä. Heikko, demokratiaan turtunut suomalainen turisti ei välttämättä kestä äkillistä olosuhteiden muutosta, mutta pitkähkö matka Kiinan ja Venäjän kaltaisten kansanvaltojen läpi riittää varmasti sopeuttamaan vaativimmankin liberaalin. Jopa ammattimaiset vuorikiipeilijät ovat todenneet vastaavanlaiset menetelmät hyviksi.

Jatkuvan vartioinnin vuoksi Pohjois-Korea on tänä terroristiaikana mitä turvallisin matkakohde.
Terroristit näyttävät suorastaan karttavan maata. Matkailijan mielenrauhan turvaamiseksi kännykätkin luovutetaan pois viimeistään raja-asemalla. Kateelliset ja matkatunnelmaa terrorisoivat sukulaiset suljetaan näin tehokkaalla tavalla pois kuokkimasta.

Pohjois-Korean -matkan positiiviset vaikutukset jatkuvat myös matkan päätyttyä, jolloin sukulaiset ja tuttavat odottavat pelonsekaisin tuntein joutuvansa katsomaan ne tuhat onnistunutta digikuvaa, jotka turisti on matkansa aikana napannut. Tässäkin Pohjois-Korea on valmis ojentamaan turistille auttavan kätensä ja täysin maksutta karsimaan digikuvien joukosta ne rumimmät ja epäonnistuneimmat otokset, jopa kokonaisia muistikortillisia tiedetään kadonneen!

Yllä kirjoittamillani perusteilla suosittelisin lämpimästi Pohjois-Koreaa matkakohteena etenkin erilaisia tunnelmakokemuksia hakeville matkailijoille. HUOMATKAA TÄMÄ: Nyt voi olla teidän Once in a lifetime -mahdollisuutenne kokea aitoa Pohjois-Korealaista tunnelmaa. Maailman tiedotusvälineistä on koko syksyn tihkunut tarkkoja tietoja Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-Ilin terveydentilasta, joiden perusteella on syytä huolestua. Voi olla, että muutaman vuoden kuluttua Pohjois-korea ei ole enää läheskään yhtä kiinnostava matkakohde, sillä kuten kaikkien suurten johtajien kuollessa: valtakuntaa uhkaavat suuret ja ehkä jopa peruuttamattomat muutokset!

Tarttukaa tilaisuuteen, kun teillä on vielä siihen mahdollisuus!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti