torstai 15. tammikuuta 2009

Elvyttäkää!

Nyt minäkin, järkevän ja vastuullisen kuluttamisen puolestapuhuja, vetoan vakavaraisiin: tehkää nyt ja lähitulevaisuudessa järkeviä investointeja, vaikka sitten hieman aikaistaen suunnitelmianne. Epävarmoina aikoina nimenomaan investointien järkevyys on tärkeää, ettei vähiä varoja hukata kannattamattomiin hankintoihin. Onneksi maailma on täynnä järkeviä investointikohteita, joten valinnanvaraa on lähes äärettömästi ja rajoitteena vain oma mielikuvitus.

Nyt, kun olen esittänyt oman vetoomukseni yksityisille ihmisille ja yrityksille, siirryn ruotimaan mitä toimenpiteitä odottaisin valtiolta. Prioriteetti- ja kiireellisyyslistani ykköspaikalla on yritysrahoituksen turvaaminen yrityksille, joilla on kohtuulliset selviytymismahdollisuudet. Yksi järkeväntuntuinen vaihtoehto yritysrahoituksen järjestämiseksi tuntuisi olevan (aina yrityksen tätä halutessa) tapauskohtaiset kolmikantaneuvottelut pankin, asiakkaan ja valtion edustajien välillä lainan järjestämiseksi. Valtion puolelta tuossa mallissa pitäisi järjestää valtion edustajalle rahoitus (ja valtuudet käyttää rahoitusta). Lisäksi valtion edustajalla tulisi olla kohtuullinen kyky arvioida yrityksen rahoitustilanne.

Yksinkertaisin yritysrahoituksen toteutus keino on vain jaella valtion takauksia kaikkiin järkevältä tuntuviin lainoihin. Ilmeisenä riskinä tässä on, että veronmaksajien rahoja syydetään konkurssikypsiin yrityksiin ja näin vääristetään vapaata kilpailua. Selvää on kuitenkin, että nyt ja lähitulevaisuudessa valtion on annettava rahaa yritysrahoituksen takaamiseksi, vaikka sitten suorina lainoina ohittaen kokonaan pankkisektorin.

Toinen merkittävä ja järkevä elvyttämisen muoto valtiolta olisi satsata tässä tilanteessa korjausrakentamiseen. Noususuhdanteen aikana ovat tie- ja rataverkko, koulut, sairaalat, yms. jääneet korjauksissaan uudisrakentamisen jalkoihin. Ja oikeastaan hyvä niin, sillä kuumentuneilla rakennusmarkkinoilla sekä hinta, että laatu kärsivät inflaatiota. Nyt voisi korjata hieman halvemmalla ja samalla työllistää suomalaisia.

Kolmas järkevä investointi kohde on investoida energiatehokkaaseen rakentamiseen. Mitä jos muuttaisimme valtion ja kuntien omistamat rakennukset parhaaseen A-luokkaan energiatehokkuuden suhteen?

Neljäs järkevä investointikohde on aktivoida yliopistojen ja tutkimuslaitosten tutkijoita valtionrahoituksen turvin käynnistämään järkeviä ja kaupallisia sovelluksia mahdollistavia tutkimusprojekteja. Toisaalta valtio voisi myös edelleen katalyyttinä aktivoida yritysten ja tutkijoiden välistä yhteistyötä. Sen sijaan, että jaellaan valtiontuottavuusohjelman nimissä tutkijoille potkuja, valtio voisi myös vaikka perustaa muutamalle avainalalle puhtaasti tutkimukseen ja tuotekehitykseen keskittyviä yksiköitä. Nythän merkittävä osa tutkijoiden ja professorien ajasta "tuhrautuu" paperibyrokratiaan ja opetusvelvollisuuksiin.

Lopuksi ruodin hieman tätä hallituksen "elvytyspolitiikkaa":

Enää ei tarvitse ihmetellä, miksi kokoomus on menestynyt gallupeissa viime aikoina: keskusta ei kertakaikkiaan osaa julkisuuspeliä. Ensin Vanhanen on pitkän aikaa hiljaa ja sitten kun hän esittää elvytysvisioitaan, ne maalailevat kymmenvuotisia ja kymmenien miljardien visioita kaukana tulevaisuudessa. Ihan ilmaisena neuvona Vanhaselle: tavalliset ihmiset ja yritykset kaipaavat hallitukselta sanomaa (ja tekoja), että hallitus toimii NYT JA TEHOKKAASTI taloustilanteen korjaamiseksi. Kaukaiset suunnitelmat voidaan ilmoittaa vaikka puolen vuoden tai vuoden päästä.

Toisaalta kokoomuksellakin on nyt vaara, gallup-menestyksen huumassaan, astua sudenkuoppaan. Ensin Niinistön ja sittemmin Kataisen ajama niukan, minimaalisen ja aikailevan elvytyksen politiikka voi nopeasti kääntyä itseään vastaan: yritykset menevät nurin ennen kuin mitään ehditään tekemään.

Hallituksessa onkin nyt ainakin julkisuustasolla hyvin skitsofreeninen tilanne: päähallituspuolueiden näkemykset elvytyksen suhteen vaikuttavat olevan eri ääripäistä. Enää puuttuu se, että vihreät alkavat kaupata omaa kolmatta tietään ja RKP omaa Ruotsin- tai Tanskan-malliaan. Mihin oppositiota silloin enää tarvittaisikaan?

Joten yksityiset kansalaiset ja yritykset: elvyttäkää järkevästi, vaikka hallitus ei siihen kykenisikään.

Ei kommentteja: